Baalbek

 

BAALBEK (HELIOPOLIS) är en majestätisk upplevelse. Baalbeks akropolis ligger i Bekaadalen 85 km från Beirut och är den största och bäst bevarade romerska arkitekturen att se idag. Templena är tillägnade Jupiter, Venus och Bacchus och de byggdes under första och andra århundradet e.Kr. Ruinerna är en imponerande ensemble; två tempel, två innergårdar med portar som användes i ceremonier och en mur där man även kan se lämningar av arabisk arkitektur. Sex enorma kolumner reser sig fortfarande från den heliga plats där Jupitertemplet en gång stod.

Bekaadalen är den gamla "Coele Syria" som latinerna använde som kornbod under romartiden. Denna fertila högslätt är 176 km lång och 15 km bred och var en gång i historien resväg för de karavaner som kom från öst och norr. Lämningar från karavanerna har hittats här. Några passerade bara förbi som till exempel egyptierna, hettiterna, perserna och korstågsfararna. Andra dröjde sig kvar som greker, romare och bysantiner- medan andra som araberna slog sig ner.
Vår heldagsutfärd till Baalbek tar oss från Jounieh över Mount Lebanon till Chtoura där vi tar en kortare paus. Vi besöker Chateau Ksara vinhus innan vi åker vidare till Baalbek. I Baalbek blir det guidad tur i ruinområdet innan vi åker till Zahle, provinsstad i Bekaadalen, där vi intar vår lunch på Monte Albertos restaurang.
I priset ingår inträden, guidning, lunch (ej dryck).
Pris per person: SEK 350 (för de som ej deltar i kurs)

 

Innehåll
Anmälan
Allmän information
Kursprogram