BEIRUT

 
Beirut byggdes på den en gång största klippudden vid kusten nära landets centrum.
Senare kom staden att bli huvudstad i en modern stat, men i historiens början var det den djupa hamnen och dess centrala läge som var intressant.
Det tidigaste namnet man känner till var "Birot"- ett semitiskt ord för källa.
När stadsstaterna Sidon och Tyr styrde under 1000-talet f.Kr. fick staden namnet Berytus.
Men det var först under romersk tid som staden blev en viktig hamn och ett kulturellt ceter med den romerska lagskolan i spetsen.
Efter den romerska tiden kom grekiskt inflytande under Bysans under 400-talet e.Kr. Senare kom korstågsfararna som styrde staden i mer än 200 år. Först i slutet av 1800-talet, efter 400 års ottomanskt styre, började Beirut utvecklas och moderniseras.

Det moderna Beirut av idag, med lite över en miljon invånare, är fortfarande landets kulturella och kommersiella centrum. Stadens citykärna blev förstörd under inbördeskriget men affärslivet flyttades till andra orter och fortsatte under kriget. Under 1990-talet började staden att restaureras och idag är stadskärnan i stort sett återställd. Minnesmärken som Martyrtorget, parlamentsbyggnaden, korstågsfararborgen och traditionella basarer har varit en stor del av ombyggnaden.
Omfattande arkeologiska utgrävningar har också gjorts under de delar som byggts om.

Under vår tur "Sightseeing Beirut" kommer vi att besöka American University of Beirut som grundades 1862, Martyrtorget med omgivning, St. George´s, Hamra, Ras Beirut och Bourj Hammoud.
Ett besök på Nationalmuseum är givet (inträde betalar var och en själv).
Lunch intas på Hamra på libanesiskt gatukök (var och en betalar själv) där det bland annat finns falafel, pajer med olika innehåll och traditionellt arabiskt bröd med olika pålägg som zatar (orientalisk oregano), färs, ost och spenat.
Under turen berättar vi om det libanesiska inbördeskriget, Beiruts historia och de saker som vi ser under turen.

 

Innehåll
Anmälan
Allmän information
Kursprogram